Google stopil na prste The Pirate Bayu

pirate-bay-logo

Piratstvo ne predstavlja težave le na osebnih računalnikih, ampak vse več preglavic povzroča tudi na mobilnih napravah. Eno od vej piratstva na mobilnih napravah predstavljajo posebne aplikacije, prek katerih si lahko brezplačno naložimo plačljive aplikacije. Nalaganje plačljivih aplikacij iz tovrstnih virov močno odsvetujemo. Zakaj?

Pri njih nikoli ne veš, kaj v sebi skrivajo. Verjetnost, da posedujejo kakšno zlonamerno programsko kodo, je pri njih precej večja kot pri tistih iz spletne tržnice Google Play. Njihovo nalaganje je nesmiselno tudi zaradi tega, ker so plačljive aplikacije danes relativno poceni, obenem pa z njihovim nakupom podpreš tudi razvijalce, ki zaradi honorarja dobijo nov zagon za nadaljnje delo. Drugo vejo mobilnega piratstva pa predstavljajo nekatere aplikacije, ki same po sebi ne ponujajo intelektualno zaščitenih vsebin, ampak so le povezava do njih. Te lahko najdemo tudi na spletni tržnici Google Play. Njihovega obstoja se pri Googlu zavedajo, zato so sedaj udarili po mizi in jih nekaj odstranili. Pričakujemo pa lahko, da bodo v bližnji prihodnosti še kakšno.

Odstranili so štiri aplikacije, ki so bile namenjene uporabi zloglasne piratske spletne strani The Pirate Bay. Gre za The Pirate Bay Proxy, The Pirate Bay Premium, The Pirate Bay Mirror in PirateApp. Pričakovano je med njihovimi razvijalci takoj po odstranitvi završalo. Razvijalec aplikacije The Pirate Bay Proxy, ki si jo je naložilo 900 tisoč ljudi in je imela 45 tisoč aktivnih dnevnih uporabnikov, je nad Googlovo potezo močno razočaran. Pravi, da The Pirate Bay Proxy ni nič drugačen od brskalnikov Chrome in Firefox, saj le preusmerja uporabnika na določeno spletno stran. Googlu je tudi že poslal pritožbo, a je ta ostal neomajen in ne dovoli, da bi se aplikacijo vnovič naložilo v njegovo spletno tržnico v takšni obliki, kot je sedaj. To bo dovolil le v primeru, če bo ta popravljena tako, da bo ustrezala njegovim pravilom.

Odstranitev štirih aplikacij pa sicer ni edina Googlova poteza v zadnjem času v boju proti piratstvu. Eno precej korenito je naredil tudi pri svojem iskalniku. Potem ko sta filmska in glasbena industrija več let obtoževala njegov iskalnik, da ta preslabo omejuje piratstvo, je Google leta 2012 naredil prve spremembe v njegovem iskalnem algoritmu, še nekoliko bolj korenite spremembe v algoritmu pa je naredil nekaj tednov nazaj. Iskalnik tako po novem največje piratske strani pogosto ne izpisuje več med prvimi zadetki. Sliši se dobro, a spremenjeni algoritem na žalost zabavne industrije še zdaleč ni popoln. Med prvimi zadetki se namreč sedaj pogosto izpišejo manj poznane piratske strani. Idealna rešitev za zabavno industrijo bi bila, da bi se na prvih mestih izpisovale le spletne trgovine, ki bi iskane vsebine ponujale po legalni poti, torej s plačilom. Za kaj takega bo moral Google vložiti še kar nekaj napora.

Spremenjeni iskalni algoritem že pušča posledice pri spletnih straneh s torrenti. Ena izmed priljubljenih tovrstnih spletnih strani, TorrentFreak, je pri sorodnih straneh ugotavljala, ali se je število klikov iz iskalnika Google kaj spremenilo. Ugotovila je, da se je precej zmanjšalo. Pri priljubljenem isoHuntu kar za polovico. V teh časih ni lahko biti lastnik večje strani s torrenti …

Vir: torrentfreak.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s