Google: V letu 2014 smo iskali…

Od smrti Robina Williamsa, ebole do izginotja letala MH370. Domači: Luka Mesec, Violeta Bulc, Katarina Čas, Miro Cerar, Žan Košir …

Novo leto smo že skoraj dočakali, v zadnjih decembrskih dneh pa je čas, da se spomnimo dogodkov trenutnega leta. Tudi Google se je ozrl v preteklost ter pripravil posebno spletno stran, pregled najpogostejših iskanj v letu 2014, nekoč imenovan “Zeitgeist”, po novem pa gre za “leto v iskanju”, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.
V letu 2014 smo prek Googla opravili več milijard iskanj. Kot je največji spletni iskalnik zabeležil v svojem letnem videu, so uporabniki iskali upanje večkrat kot strah. Znanost pogosteje kot znanstveno fantastiko. Iskali so stvari, ki jih imajo radi, pa tudi takšne, ki jih ne marajo. Informacije o osebah, ki se jih radi spominjajo, in ki jih morda ni več med nami. Iskali so inspiracijo v nešteto spletnih zapisih in video prispevkih, ohladitev v “ledenem” izzivu, do dogodkov vesoljskih razsežnosti, kakršni je pristanek sonde na kometu.
Najpogostejše vprašanje je “kako”, kar za 8-krat prekaša “kdo”. Toda medtem ko smo se Slovenci spraševali, kako napisati vabilo, kako masirati in kako zapisati polglasnik, je v svetu lanski “How to twerk”, ki označuje miganje z zadnjico, letos zamenjal “How to AirDrop”. Med osebami iz Slovenije so najbolj priljubljena iskanja zajemala Luko Mesca, Violeto Bulc, Katarino Čas, Mira Cerarja, Žana Koširja.

V primeru izginotja letala malezijske družbe Malaysian Airlines MH370 so uporabniki pogosteje iskali “MH370 najdeno”, kakor “MH370 izgubljeno”. Po objavi smrti priljubljenega igralca in komika Robina Williamsa se je povečalo iskanje testov za depresijo ter spletnih strani o duševnem zdravju.
Letos med najpogosteje iskanimi temami, za razliko od prejšnjih let, pogrešamo tehnološke izdelke, kot so denimo informacije o mobilnikih in igralnih konzolah. iPhone 5s, Samsung Galaxy S4 ter PlayStation 4 so se še v letu 2013 uvrščali na tretje, osmo ter deveto mesto med najpogosteje iskanimi pojmi na Google. Na posebnem spisku tehnoloških iskanj je iskalnik v letu 2014 najpogosteje zabeležil: iPhone 6, Samsung Galaxy S5, Nexus 6, Moto G in SamsungGalaxy Note 4.

Po nesreči Michaela Schumacherja je Google zabeležil največ poizvedb o poškodovanem nekdanjem dirkaču formule 1, veliko zanimanje za športnika pa je vladalo, tudi ko je začel kazati znake izboljšanja. Analizo iskanj si lahko ogledate TUKAJ, na naslovu pa najdete trende iskanj in odgovore na vprašanja: “Kje je?”, “Kaj je?”, “Kdo je?”, “Kako?” in podobne, najpogostejše zadetke pa lahko primerjate tudi z lanskim stanjem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s